New Mill and Depot Building, Hawthorne Woolen Mill

New Mill and Depot Building,
Hawthorne Woolen Mill

U.S. National Register of Historic Places

U.S. Historic district
Contributing property

South elevation and east profile, 2008

Show map of Connecticut

Show map of the US

Location
Greenwich, CT

Coordinates
41°2′11″N 73°39′57″W / 41.03639°N 73.66583°W / 41.03639; -73.66583Coordinates: 41°2′11″N 73°39′57″W / 41.03639°N 73.66583°W / 41.03639; -73.66583

Area
0.8 acres (3,200 m2)[2]

Built
1875

Architectural style
Queen Anne, Gothic Revival

NRHP Reference #
90000152[1]

Added to NRHP
February 23, 1990

The New Mill and Depot Building of the former Hawthorne Woolen Mill are located in Greenwich, Connecticut, United States. The two structures were built on an existing textile mill complex in the 1870s.
The mill and its depot, in the Gothic Revival and Queen Anne architectural styles respectively, were unusually decorative for functional buildings of that era. Today they are a commercial and retail complex for the Glenville neighborhood of Greenwich. In 1990 they were listed on the National Register of Historic Places. Thirteen years later, when the Glenville Historic District was listed on the Register in 2003, the buildings were a contributing property.

Contents

1 Buildings
2 History
3 See also
4 References
5 External links

Buildings[edit]
The two structures are located on a 0.8 acres (0.32 ha) lot between Pemberwick Road on the west and the Byram River on the east, where the 30-foot (9.1 m) high dam that powered the mills is still present. To the north is the commercial center of Greenwich’s Glenville neighborhood, with the large former Glenville School, now the Western Greenwich Civic Center, to the east, behind a housing development. On the west side of the street the land rises sharply through wooded bluffs to a residential neighborhood; another one is on the other side of the river, where the land rises more gently to the state line and Rye Brook, New York, a half-mile (1 km) away. To the south Pemberwick continues through woods along the Byram.[2]
The “new” mill building, the larger of the two, sits on the river. It is a three-story, 56-by-156-foot (17 by 48 m) brick building with a two-story 19-by-46-foot (5.8 by 14.0 m) northern wing. Because of a regrading it now appears to be two stories on the east. A central tower rises to a fourth story, its top 55 fe
입싸